Metal Slug 2 (Neo Geo)

När det första spelet i en spelserie blir en snabb klassiker förväntar man sig ofta att dess uppföljare åtminstone ska vara i närheten av det första spelet. Metal Slug 2 (som släpptes 1998) börjar som ett sånt spel, men avviker allt mer under spelets gång för att slutligen bli ett stort jävla fuck you till Metal Slug fansen.

Storyn är återigen ganska oviktig, men den här gången finns den faktiskt – även om den är lövtunn. General Morden (generalen ifrån det första spelet man ska smiska) är tillbaka med sin armé för att försöka ta över världen och det är upp till Peregrine Falcon teamet (samma team som stoppade honom i ettan) att plocka ner honom på jorden (så att säga).

Metal Slug 2 erbjuder en del nya grejer jämtemot första spelet. Exempelvis får du ett par nya grejer att plocka upp (för poäng), något enstaka nytt vapen, nya fiender, nya banor och två nya karaktärer att spela som; Eri Kasamoto och Fiolina Germi. Den här gången kan du även välja vilken av karaktärerna du ska spela – även om det inte är någon direkt märkbar skillnad mellan dem. Nya fordon så som ett jetplan och en kamel med en kanon på har tillkommit också.

Men samtidigt som Metal Slug 2 har några få nya grejer att erbjuda så lider det av flera problem. Exempelvis är svårighetsgraden helt sjuk. Till en början är banorna hyfsat lätta, men bossarna är något av det värsta jag har mött. I slutskedet av spelet blir banorna äckelsvåra och bossarna blir ännu svårare. Att klara av det här spelet på en arkad automat lär innebära att man får ta med sig en jävla kasse med mynt. Spelet lider även av sjukt stora lagg. När det blir extremt mycket skit på skärmen (vilket inträffar ofta) går spelet in i någon form av slowmotion och att inte bli träffad av allt skit som kommer mot dig är ungefär lika lätt som att överleva ett fall från 500 meters höjd. Och nog för att jag inte har något emot svåra spel, men för helvete, Metal Slug 2 är nästintill omöjligt att klara ut – även om man har en save/load funktion till hands.

Teamet bakom Metal Slug 2 re-releasade dock spelet senare, fast under titeln Metal Slug X, där en del förändringar gjorts och flera fel i spelet ska ha blivit fixade. Men det är en annan historia – som vi kommer kika närmare på sen.

Hur som helst. Får du handsvett av första Metal Slug? Well, good luck med tvåan isåfall. Tvåan erbjuder inga som helst andrum. Du får sitta/stå/whatever och banka knappar konstant tills sista boss har fallit (om du nu har tålamod till att ta dig förbi honom).

Det här inlägget postades i Retro och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>