Dead Island

Efter en blöt kväll av festande vaknar fyra främlingar upp av en röst i högtalarsystemet på (den fiktiva) ön Banoi, utanför Papua Nya Guinea’s kust – en stor ö där ett paradishotell är belagt – som ber gästerna på hotellet att evakuera det omgående. På väg ut ur hotellet upptäcker gruppen att en mystisk infektion har tagit ett stadigt grepp om ön och förvandlat stora delar av öns besökare till galna zombie-liknande monster som attackerar alla som inte är infekterade.

Efter att ha blivit räddade av livvakten John Sinamoi – som tror att gruppen kan vara immuna mot infektionen – beger sig de fyra främlingarna iväg för att ta reda på vad som egentligen har hänt på ön – och för att ta sig därifrån levande…

Nu var det ett tag sedan Dead Island släpptes och jag tänker inte gå in speciellt mycket på spelet överlag, utan kommer till större delen bara skriva om min egen upplevelse med spelet.

Ungefär som med Left 4 Dead hade jag väntat ett bra tag på det här spelet innan det släpptes (runt 1½ år iaf) och när jag slutligen fick hem ett exemplar i postlådan och satte mig och spelade så blev jag föga imponerad. Gameplayet kändes som Borderlands lite grann och (som jag nämnt ungefär 30 gånger förut) så gillade jag så klart det, men då jag hade vissa förhoppningar om att man skulle springa runt och panga zombies så blev jag lite besviken över att man till en början enbart har melee vapen – vilket visserligen är helt förståeligt egentligen, vem fan tar med sig skjutvapen till en paradisö på semester liksom?

Grafiken såg bra ut, men jag själv uppfattade animationerna på människorna som något stela. Exempelvis fick jag känslan av att de bara står och stirrar rakt ut i luften när de pratar med en (även i cutscenes) och när karaktärerna springer ser de ut att ha skitit på sig eller dylikt (som i de flesta co-op spel där zombies är inkluderade). Animationerna på zombierna är betydligt mer välgjorda och ser riktigt bra ut i både cutscenes och under gameplay.

Jag, som troligtvis många andra, har emellertid uppmärksammat en hel del jävla buggar i Dead Island och kan lätt säga att det här är ett av de buggigaste spelen jag någonsin har spelat. Det finns en hel uppsjö med skumma glitchar, zombies kan emellanåt slå rakt igenom dörrar och väggar, man kan hamna under en bil man står still i och dö – bara för att nämna ett par grejer. Buggarna är ibland inte något att bry sig i, men kan allt som oftast vara en ren frustration då det kan orsaka stopp i huvudstoryn, vilket gör att man som spelare kan få lov att starta om spelet.

Den största huvudvärken jag (och säkerligen fler) har haft med det här spelet är att det kan helt plötsligt frysa om man har för hög level på sin karaktär och joinar en person som har lägre level, vilket resulterar i att man snällt får lov att starta om hela 360n. Huruvida det förekommer på PS3 eller PC vet jag inte, men det är en stor frustration när det väl händer. Detta är emellertid ett fenomen som inträffat efter 1.3 patchen, som släpptes för ett bra tag sedan.. man kan ju undra vad grabbarna på Techland sysslar med egentligen, då detta bör vara ett uppmärksammat problem spelare har.

Nåja. Överlag är Dead Island ett bra spel och får mig att tänka på det som en hybrid mellan Dead Rising och Left 4 Dead. Kan man stå ut med de buggar som finns i spelet och ser till de bra sidorna hos det så är det ett suveränt co-op lir som jag rekommenderar. Singleplayerdelen är väl helt okej i min mening, men spelet är gjort för co-op och ska spelas i co-op för att få ut spelets fulla kompetens.

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>