Earth Defense Force: Insect Armageddon

Earth Defense Force: Insect Armageddon är en uppföljare till run ‘n gun liret Earth Defense Force 2017, från slutet av 2006 (japansk release) och början av 2007 (nordamerikansk och europeisk release) – vilket jag faktiskt inte spelat eller ens testat. Nåja. Jag antar att man inte behöver ha spelat EDF2017 för att begripa sig på EDF: IA, mest tack vare det faktum att spelet är just ett run ‘n gun.

Storyn är enkel och klassisk: när en plötslig utomjordisk armé, med understöd ifrån biotekniskt framställda jordliga insekter, attackerar (den fiktiva) staden New Detroit skickas Earth Defense Force (EDF) styrkor ut för att stoppa det överhängande hotet. En av dessa styrkor, Strike Force Lightning – ledda av Lightning (spelaren) – för att genomföra viktigt strategiska moment mot de invaderande styrkorna.

Storyn må vara klassisk, men ska man spela ett spel som EDF: IA så kan man lika gärna strunta i storyn och bara köra på. Det här är run ‘n gun när det är som mest… klyschigt och upprepande. Jag brukar i regel gilla run ‘n gun och springa runt och panga saker till höger och vänster, men då hela spelet enbart har det att erbjuda blir det rätt långdraget – iaf i singleplayer läget. Spelet har bortsett ifrån det även ett co-op läge där man kan bunta ihop sig med ett gäng polare och spöa utomjordingar och övergödda insekter, vilket säkerligen är roligare än singleplayer läget (som är det enda läget jag har spelat, tyvärr). Bortsett ifrån dessa två lägen har man även ett survival mode, där man kan bunta ihop sig med fem andra spelare och plöja igenom oändliga horder av fiender, troligtvis mest för att se hur länge man överlever attackerna. Eller nåt. Whatever…

Hur som helst. Singleplayer läget är, om än upprepande, hyfsat skoj – i typ en timme eller så. Det här spelet är menat att spelas i co-op utan tvekan. Spelar man ensam blir det mest frustrerande när botjävlarna är i vägen eller springer och dör (vilket visserligen inte händer så där värst ofta, men det blir ändå ett sorts irritationsmoment under stridens hetta).

Grafiken, voiceactingen och ljudet är helt okej, men det är inte heller allt det som egentligen står i fokus, utan gameplayet i sig – som i sin tur känns lite som en gammal arkadshooter från början av 2000-talet eller så. Rent utsagt: oldschool shooter. Skjut allt som rör sig, låt ingenting leva.

Nåja. I helhet så är Earth Defense Force: Insect Armageddon helt okej (ur singleplayer perspektivet). Det är rätt skoj att springa runt och panga fiender och demolera byggnader med explosiva vapen, men det hela blir otroligt upprepande efter en stunds spelande. Hade det funnits lite mer variation i gameplayet hade det kunnat bli ett riktigt suveränt lir (speciellt under co-op delen), men så som det är känns det lite som att man lika gärna kan slänga pengarna på något annat – eller vänta tills det ligger hundra kronors gränsen.

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>