Hard Reset

Året är 2436. Mänskligheten har nästintill utplånats i det senaste kriget – mot maskinerna – och endast en mänsklig stad återstår, Bezoar City. Den 17 Januari får organisationen CLN in rapporter om att maskiner har gått berserk i sektor 6 i Bezoar City och skickar dit en av deras män, major James Fletcher (spelaren) – en hårdnackad veteran som ingått i armén och jobbar nu som CLN agent – för att undersöka saken. Det dröjer dock inte länge förrän Fletcher börjar inse att saker och ting inte är vad de verkar vara…

Hard Reset är utvecklat av folk från People Can Fly (som gjorde Painkiller och Bulletstorm), CD Project och City Interactive som slagit sig ihop och bildat utvecklarteamet Flying Wild Hog. Och precis som i Painkiller och Bulletstorm handlar det här om att springa runt och skjuta sönder allt som kommer i ens väg med stora puffror som säger pang. Storyn är rätt välskriven, men spelar egentligen ingen större roll under själva gameplayet då man mer eller mindre går från punkt A till punkt B – och där emellan skjuter sönder en jävla massa robotar, demolerar omgivningarna och trycker på lite knappar.

Medans storyn är futuristisk är gameplayet mer av en oldschool aktig typ. Du kan exempelvis inte ducka, utan enbart springa, hoppa och strafea, vilket också leder till att man får förlita sig på sina reflexer istället för taktik och skydd. Kontrollerna är basic stuff och har man lirat FPS på PC förr så går det snabbt att lära sig dem.

Grafiken är snygg och detaljrik, men vem spelar ett sånt här spel för grafikens skull? Voiceactingen och ljudet är riktigt bra, men spelet har emellertid inga cutscenes – iaf riktiga sådana. Spelets ”cutscenes” är serietidningsaktiga klipp mellan varje bana som för storyn vidare, likt de senaste Painkiller spelen. Inget fel i det, men jag hade föredragit riktigt cutscenes mellan banorna. Faktiskt.

Det enda riktiga klagomålet jag har på spelet är att det är på tok för kort och att spelet helt plötsligt slutar, med mer eller mindre en cliffhanger. Vad fan? Jag har läst runt lite på internet att grabbarna på Flying Wild Hog har släppt en Extended Edition av spelet, där man får tillgång till nya vapen, nya fiender, en ny boss och ett par nya banor. Det är ju bra. Men, jag undrar fortfarande varför de avslutar spelet så jävla tvärt? Det är ingen som helst avrundning av spelet och det är inte direkt några tecken på att man börjar närma sig slutet heller (bortsett ifrån en stor bosstrid), utan man får en ”cutscene” där någonting rätt coolt inträffar för att avlösas av credits-listan som rullar upp på skärmen. Det i sig är, för mig, ett stort fuck you rakt i ansiktet.

Nåja. Får jag möjligheten att plöja igenom Extended Edition av Hard Reset kommer jag säkerligen göra det. För de som inte provat Hard Reset och gillar såna här gamla typ av actionlir där det mer eller mindre enbart går ut på att skjuta sönder allt som kommer i ens väg så är det här att rekommendera. Ni andra kan göra något annat. Typ, sortera strumplådan eller nåt.

Det här inlägget postades i PC och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>