Dead Space: Extraction

Efter att kolonister på den öde planeten Aegis VII i solsystemet Cygnus hittat en gigantisk artefakt påbörjas ett krävande bärgningsarbete. Under bärgningsarbetet av artefakten börjar flera av kolonisterna att få kraftiga hallucinationer och flera personer blir dödade under omständigheterna. En vecka senare träffar kriminalaren Nathan McNeill, som jobbar på en utredning av händelsen, sin gamle vän Gabriel Weller – som nu mer jobbar på bärgningsskeppet USG Ishimura – som är på kolonin på order av sina överordnanden.

Det dröjer dock inte länge förrän Nathan och Gabriel upptäcker att vad som än hände nere vid utgrävningarna har spridit sig över kolonin och att ett kaos nu har brytit ut. Tillsammans med två andra överlevande börjar de en kamp på liv och död för att ta sig ifrån kolonin – och till USG Ishimura…

Jag läste om det här prequelspelet till Dead Space redan ett par månader innan dess release och jag blev fruktansvärt besviken att det skulle vara ett Wii exclusive spel (som senare blev portad till PS3an) – mest tack vare att jag älskade Dead Space. Nu, runt 3 år efter dess release, har jag alltså äntligen fått spela igenom det.

Medans Dead Space och Dead Space 2 (samt DS2 DLCn Severed) är third person survival horror action spel och Dead Space: Ignition är någon form av pusselspel är Dead Space: Extraction en railshooter – likt House Of The Dead. Ärligt talat var jag ganska skeptisk till konceptet, men efter en stunds spelande fastnade jag riktigt ordentligt i det hela och jag blåste faktiskt igenom hela spelet i en sittning på runt 6½-7 timmar.

Kontrollerna var horribla i början. Jag hade svårigheter att anpassa mig till spelstilen och det hela blev bara att jag sköt hej vilt åt alla jävla håll och hoppades på att träffa något, men som med alla andra spel (hur grisiga kontrollerna än må vara) så kom jag in i dem och mot slutet började de kännas rätt bra – eller så var det bara jag som hade vant mig vid de grisiga kontrollerna. Whatever.

Grafiken är inte speciellt mycket att hurra över, det är Wii standard och lite kantigt på sina håll samtidigt som grafiken buggar till emellanåt. Ljudet och voiceactingen låter bra, men av någon mystisk anledning slutade rösterna att höras i vissa cutscenes, vilket jag blev lite förvånad över. God bless subtitles, även om det var småirriterande att ljudet buggade på det sättet.

Spelets story är fenomenal, samtidigt som den klargör ett par frågetecken som fanns i slutet av Dead Space: Downfall och i början av Dead Space. Får man inte nog av Dead Space: Extraction’s storymode finns det även en Challenge Mode – där man ska plöja igenom waves av Necromorphs och försöka få så höga poäng man kan under så kort tid som möjligt. Som om det inte vore nog får man, efter att ha klarat ut spelet, en sex episoder lång serie med teckningar som liknar de cutscenes som användes i Dead Space: Ignition, som ger ytterligare en synvinkel av det hela som började på Aegis VII…

Dead Space: Extraction är en schysst del i Dead Space sagan och kopplar samman den första prequelfilmen med det första Dead Space spelet, samtidigt som det visar mer av vad som faktiskt inträffade på Aegis VII – vilket man inte fick se så där värst jättemycket av i första prequelfilmen. Gillar du Dead Space tycker jag absolut du ska plöja igenom Dead Space: Extraction om du har chansen till det. Rekommenderas.

Läs gärna mina recensioner på de övriga Dead Space delarna (som jag radar upp i storymässig turordning):
Dead Space: Downfall
Dead Space
Dead Space: Aftermath
Dead Space: Ignition
Dead Space 2
Dead Space 2: Severed

Det här inlägget postades i Playstation 3, Wii och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>