Spec Ops: The Line

För sex månader sedan drabbades kungadömet Dubai av de värsta sandstormarna som någonsin dokumenterats. Dubai’s politiker och högt uppsatta elit bagatelliserade situationen innan de evakuerades i hemlighet, för att lämna oräkneliga invånare kvar i Dubai. Överste John Konrad, en dekorerad men plågad befälhavare av ”The Damned” 33dje Bataljonen i den amerikanska armén, var på väg hem tillsammans med sin enhet ifrån Afghanistan när stormen slog till. Konrad anmälde sin enhet som frivilliga att hjälpa till i huvudstaden, men blev lämnade i sticket då order från den amerikanska regeringen om att överge staden och dess invånare kom. Allt eftersom stormen blev mer intensiv formades en gigantisk sandvägg som slukade flera mil av Dubai, vilket resulterade i störningar i all form av satellit övervakning och kommunikation, flygtransporter och allting bortsett ifrån de starkaste radiosändningarna.

Konrad’s enhet deklarerade undantagstillstånd och kämpade att bibehålla ordern mitt i orkanvindar, upplopp och avtagande resurser. Den sista sändningen ifrån Dubai berättade att 33dje Bataljonen försökte leda en karavan med fler än tusen civila ut ur staden. Karavanen kom aldrig fram och kort därefter förklarade UAE landet Dubai som ett ingenmansland. Alla resor till huvudstaden blev inställda, 33dje Bataljonen blev offentligt desavouerade för förräderi och inga fortsatta nyheter kom ifrån staden. Fram tills för två veckor sedan…

En mystisk loopad radiosignal lyckades penetrera väggen och löd; ”Det här är Överste John Konrad, amerikanska armén. Evakueringen av Dubai misslyckades fullständigt. Antal döda: alldeles för många.”. Den amerikanska armén bestämde sig i hemlighet för att skicka in ett Delta Force team på tre man för att genomföra rekognoscering av situationen. Deras uppdrag är simpelt; bekräfta Konrad’s och övriga överlevandes status och kalla sedan in en evakuering. Det kommer emellertid visa sig att saker och ting är allt annat än simpelt – och att saker och ting inte är vad de till en början verkade vara…

Jag såg reklamen för Spec Ops: The Line, men hade inga som helst planer att spela det. Det verkade helt enkelt inte speciellt intressant. Det släpptes, jag brydde mig inte utan lät det flyta förbi – fram till för några dagar sedan. Nu, efter att jag har plöjt igenom det, måste jag säga att jag är imponerad. Spelet erbjuder inte direkt någonting nytt i spelväg egentligen; det involverar bland annat teamspel med AI kamrater, coversystem likt Gears Of War och dylika third person action spel och så vidare. Men även om det inte erbjuder direkt någonting nytt är det fortfarande ett jävligt bra spel.

Spelets story är välskriven och har många twistar under spelets gång, men samtidigt ett slut som kändes lite.. klyschigt. Jag själv förstod hur det skulle sluta runt två tredjedelar in i spelet, men vid det laget var jag på tok för inne i spelets action – för det finns gott om det. Det är väldigt få tillfällen då du som spelare inte springer och skjuter på fiender (bortsett ifrån cutscenes och bitar under spelets gång där du och dina kamrater bara går och snackar, likt Gears Of War igen) och det är ju inte helt fel. Samtidigt finns det en liten, liten gnutta stealth involverat i spelet också. Det är absolut inte nödvändigt att springa runt och stealtha, men valet finns emellanåt där och kan, allt som oftast, vara bättre än att springa in och skjuta hej vilt omkring sig.

Kontrollerna känns bra och din karaktär känns inte speciellt stel i något som helst avseende, vad jag kunde märka iaf. Det flyter på helt enkelt. Grafiken ser bra ut (även om jag fick lov att köra på lite lägre inställningar), voiceactingen och ljudet är suveräna och för mina tankar till en händelsefull och galen krig/actionrulle.

Det sista jag vill nämna om Spec Ops: The Line är att det här spelet ingår faktiskt i en serie av spel betitlade Spec Ops – även om The Line inte har ett skit med någon av dess föregångare att göra, vad jag har förståt det som. Spelserien har emellertid inte blivit utvecklad och publicerad av bara ett företag, utan har slängts runt bland flera olika sedan seriens start 1998.

Nåja. Spec Ops: The Line är dock att rekommendera hur som helst, till de som gillar third person action spel där coversystem finns och där de taktiska bitarna kanske inte alltid är högklassiga, utan mer no brainers för den skjutglade. Rekommenderas starkt.

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>