Sniper Elite V2

Året är 1945 och Andra Världskriget är i sitt slutskede. Men medans de allierade styrkorna är i färd att avsluta det långvariga kriget skickas OSS officern och krypskytten Karl Fairburne in i Berlin för att genomföra ett topphemligt och mycket riskabelt uppdrag; döda fem tyska forskare som tros vara på väg att gå över till de sovjetiska styrkorna – och ge dem tillgång till tyska topphemliga förstörelsevapen. Det dröjer emellertid inte länge förrän Fairburne börjar inse att saker och ting kanske inte är vad de till en början verkade vara och att slutet på kriget kan vara mer avlägset än vad någon någonsin hade kunnat tro…

Sniper Elite V2 måste ha en av de mest knepiga titlarna till ett spel någonsin – iaf för mig. Strax innan spelets release såg jag reklam om det på Steam och kom ihåg att Steam hade ett spel som hette Sniper Elite, vilket gjorde att jag till en början inbillade mig att V2 stod för Version 2, som i del 2. När jag sedan började spela spelet insåg jag rätt snabbt att V2 stod givetvis för tyskarnas V2 raketer de framställde i slutet av Andra Världskriget och kände mig lite som ett jack ass. Men jag trodde fortfarande att Sniper Elite V2 var en uppföljare till Sniper Elite. Men, nä. Det är det inte. Sniper Elite – som släpptes 2005 till PC, PS2 och Xbox (samt Wii 5 år senare) – är ingen föregångare till Sniper Elite V2, utan är originalspelet. Kort sagt: Sniper Elite V2 är en remake. Jag har själv aldrig spelat Sniper Elite och har inga direkta planer på att göra det heller, så jag tänker inte yttra mig någonting om det. Nåväl…

Sniper Elite V2 är kanske inte det bästa spelet det här året, men det är ett klart roligt och emellanåt spännande spel. Grafiken ser helt okej ut och voiceactingen är rätt bra, även om det inte är några direkta dialoger i spelet (bortsett ifrån när fienderna har upptäckt en och när några enstaka står och pratar med varandra på tyska, respektive ryska). Kontrollerna är bra, men Fairburne känns emellanåt smått stel av någon anledning. Det är ibland rätt svårt att ta sig fram när man kryper och ibland fastnar man i bråte som ligger utstrött lite här och där på banorna.

Gameplayet är dock riktigt kul och för de som gillar stealth finns det lite att hämta här, men tyvärr inte i stil med exempelvis de äldre Splinter Cell spelen. Stealthmomenten finns där och det är väl egentligen att föredra att ta ut dina fiender utan att någon märker något, istället för att gå apeshit (med exempelvis en Thompson) och skjuta hej vilt omkring sig – vilket rätt ofta är lättare sagt än gjort tyvärr. Jag tror ärligt talat jag inte tog mig förbi en enda bana utan att fienden upptäckte mig iaf en gång. Bah. Spelets actiondel (när man går apeshit that is) känns lite stel under de mer hektiska momentena och det märks vad spelutvecklarna, Rebellion, vill att spelaren egentligen ska göra. En sista grej jag vill påpeka med gameplayet är att Rebellion har försökt göra en realistisk approach, likt Sniper: Ghost Warrior, där man måste ta hänsyn till distansen till målet man skjuter på med krypskyttegeväret. På ren svenska: skjuter du rakt på missar du big time, såvida inte målet står mer eller mindre framför näsan på dig.

Spelet har utöver story kampanjen även ett co-op läge och ett multiplayer läge. Har man inte fått nog av spelet efter att ha spelat igenom kampanjen, co-op läget och röjt runt i multiplayer så kan man även köpa hem DLCn Kill Hitler – som erbjuder en ny bana och två nya krypskyttegevär till ditt förfogande för att döda Adolf Hitler himself. Jag själv har inte provat varken co-op läget, multiplayer eller DLC-paketet, så jag kan inte säga något om dem.

Nåja. Även om Sniper Elite V2 inte är ett av årets bästa spel tycker jag att det är ett helt okej ströspel som går att döspela någon timme då och då – även om jag tvivlar på att jag kommer köra igenom det igen.

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>