Serious Sam 3: BFE

Runt 2060 hade mänskligheten börjat uppdaga artifakter och ruiner kvarlämnade sedan urminnes tider av Sirianerna, den berömda och sedan länge utdöda rasen från platsen Sirius. Dessvärre bestämde sig den utomjordiska ledaren Mental vid den här tiden att rikta sin uppmärksamhet mot planeten Jorden. Han skickade ut sin rymdflotta med sina oändliga horder för att attackera Jorden och ledde en tre år lång erövring som nästintill utrotade mänskligheten. I ett sista desperat försök för överlevnad vände sig de överlevande till tidslåset; en nyligen upptäckt mekanik som förmodas kunna ge en person kraften att resa genom tiden via en interdimensionell portal, varpå den här personen skulle kunna ta sig igenom tiden och ändra på det förflutna. Men även om de har apparaten inom räckhåll måste de först klura ut hur man startar den…

Sam ”Serious” Stone, en av soldaterna i Earth Defense Force, blir tillsammans med Alpha teamet utsänd till Egypten, som är ockuperat av Mental’s utomjordiska armé. Deras uppdrag är att hitta och plocka upp Bravo teamet som försvarar Dr. Stein, en forskare som bär på hieroglyfer som tros innehålla instruktioner om hur man startar tidslåset. Saker och ting går emellertid snett och Sam’s helikopter blir nedskjuten och båda teamen är snabbt utplånade. Ensam beger sig Sam mot Dr. Stein’s senast kända position för att få tag i hieroglyferna som kan vara mänsklighetens ända chans mot Mental och hans armé – vilket kommer bli lättare sagt än gjort…

Serious Sam 3: BFE (som står för Before First Encounter) är alltså en prequel till Serious Sam: The First Encounter och ger oss en inblick om vad som inträffade innan Sam’s härjande i det forntida Egypten.. även om spelet inte är speciellt storydrivet, likt sina föregångare. Skillnaden på SS3 och de tidigare titlarna i serien är att spelet till en början inte har stora öppna landskap där man springer och krigar mot tonvis med fiender, utan kör på mer trängda omgivningar där man möter mindre horder av fiender. Detta utvecklar sig så klart allt eftersom spelet fortgår och i slutet är det helt jävla insane hur stora horder det väller in.

Grafiken är snygg och det är nice att se många av fienderna ifrån de gamla spelen i nya och fräscha modeller, men samtidigt tycker jag att vissa saker ser lite stela ut (Sam i cutscenesen, för att ge ett exempel). Ljudet och voiceactingen är på topp och det är härligt att höra Sam’s testosteron- och machosnack igen, vilket får mig bitvis att gapskratta. Kontrollerna är inte så mycket att fundera över, det mesta påminner om de gamla liren bortsett ifrån att man kan använda iron sight på ett par av vapnen och att man kan sprinta.

Likt de tidigare spelen har även Serious Sam 3 också ett co-op läge, med upp till 16 spelare samtidigt, där man kan plöja igenom storyn tillsammans under olika typer av co-op lägen. Utöver det finns även ett Versus mode med olika typer av lägen, vilket jag inte har provat.. vilket jag tvivlar lite grann på att jag faktiskt kommer göra. Co-op läget är hur som helst spelets stora tjusning och vill man tillsammans med ett gäng polare springa och skjuta fiender i småbitar är Serious Sam 3, likt sina föregångare, ett givet val.

Serious Sam 3: BFE var kanske inte 2011 års bästa spel, nej, men det är sjukt underhållande, röjigt, blodigt, roligt och förnöjer under de timmar man lägger ner i det. Gillar du oldschool shooters är det här spelet, likt föregångarna, ett givet val. Rekommenderas.

Det här inlägget postades i PC, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>