XIII

XIII börjar med att spelaren antar rollen som en man som vaknar upp på Brighton Beach i Brooklyn, New York, utan något som helst minne av vad som har hänt och med svåra skador. Med endast en tatuering föreställande numret 13 i romerska siffror (XIII) på sin skuldra och en nyckel till ett valv på en bank beger sig mannen iväg för att ta reda på vad som egentligen hänt honom.

Resten av storyn utvecklar sig allt eftersom spelet går och att skriva det skulle spoila ungefär hela jävla spelet – så det låter jag bli. Storyn är dock riktigt bra, med en hel del twistar och hål här och där som fylls igen allt eftersom man plöjer igenom spelet. XIII är dock grovt baserat på en belgisk serietidning och innehåller vissa ändringar i storyn så att det ska passa in i gameplayet bättre. Det enda jag har att klaga på kring storyn är att spelet slutar exakt där serietidningarna slutade – vilket var en fet jävla cliffhanger, vilket lämnar ett hål för en fortsättning. Någon fortsättning har vi dock inte fått, vilket är grymt synd då spelet är riktigt bra.

Grafiken bör man ha överseende med då spelet släpptes 2003 och även om spelet är tecknat och är uppbyggt lite som en serietidning (exempelvis står det CLICK när det är slut på ammunition i vapnet man använder, pratbubblor kommer upp där det står vad karaktärerna i spelet säger när de pratar osv.), så är ändå grafiken rätt stel och kantig – jämfört med dagens grafik alltså. Så, ha överseende med den.

Gameplayet varierar från bana till bana. På en bana kan du gå berserk och skjuta sönder arslet på varenda jävel som kommer i vägen för dig, medans på andra banor måste du ta det jävligt lugnt och se till att inte alarmet ljuder – vilket resulterar i mission failed. Dessa två stilar (stealth/berserk) av gameplay kombinerade gör spelet riktigt kul och spelvärt. Återspelbarheten är väldigt hög (dels för att det här är typ åttonde eller nionde gången jag kört igenom det sen det släpptes). Gameplayet är väldigt storydrivet också och med hjälp av videos som visas mellan vissa av banorna driver storyn på riktigt bra. Spelet blir aldrig direkt tråkigt heller, även om det är väldigt enkelspårigt.

Uhm. Det var nog allt om XIII. Det är ett bra spel och att de aldrig släppte en uppföljare som klargjorde cliffhangern är fruktansvärt synd. Vi får helt enkelt hoppas på att det kommer en uppföljare i framtiden… nån gång…

Det här inlägget postades i PC, Playstation 2, Xbox och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>