Lara Croft And The Guardian Of Light

För två tusen år sedan i ett antikt Central Amerika började en strid mellan Totec – Väkten av Ljuset – och Xolotl – Vårdaren av Mörkret. Totec’s armé blev besegrade när Xolotl använde sig av Spegeln Av Rök för att släppa lös horder av fasansfulla varelser. Totec överlevde striden och fann en väg att besegra Xolotl, fängsla honom i Spegeln Av Rök och vakta spegeln som en odödlig stenstaty. Nutid. Äventyrerskan och skattsökaren Lara Croft läser om legenden och försöker att hitta spegeln. Efter en lång och farlig fotvandring hittar hon spegeln. Hon stannar upp för ett ögonblick för att observera spegeln, bara för att upptäcka att hon har blivit förföljd av ett gäng legosoldater som är ledda av den lokala krigsherren och som har tagit spegeln ifrån henne. Ovetandes, eller bara tvivlande på förbannelsen som vilar över spegeln, hanterar ledaren för legosoldaterna spegeln på ett sådant sätt att han släpper lös Xolotl. Stenstatyn av Totec kommer till och varnar Lara om att Xolotl måste bli stoppad innan gryningens första ljus…

Det senaste Lara Croft spelet är inte bara ett jävligt bra och utmanande spel, utan också förbannat frustrerande och svårt stundtals. Frustrationen ligger mest i att man råkar göra ett litet misstag på något och får resultatet att Lara dör – vilket man absolut inte vill om man ska låsa upp alla saker i spelet som finns att låsa upp. Vad snackar jag om? Jo, achievements – eller challenges – inne i spelet. Spelets olika challengegrejer går exempelvis ut på att hitta 10 röda dödsskallar på varje bana, göra en ”hole in one” med en roterande metallboll (alternativt stenboll) i ett hål med eld, få en viss highscore på varje bana eller att man ska ta sig igenom en bana under en viss tid. Belöningen för dessa challenges är lite olika; du kan få en relik eller en artefakt som boostar dina olika egenskaper, nya vapen, ammo eller health uppgraderingar osv. Relikerna och artefakterna du kommer över i början av spelet går emellertid både uppåt och neråt – dvs, du får både plus på något, men samtidigt minus på någonting annat. Relikerna och artefakterna finner du även i så kallade ”challenge rooms”, där du ska klura ut hur du ska ta dig förbi olika knepiga utmaningar för att få tag i just dessa.

Som de flesta troligtvis redan har räknat ut så skiljer sig gameplayet i Lara Croft And The Guardian Of Light sig extremt mycket ifrån de tidigare spelen med Lara Croft. Spelet har dessutom ingenting med Tomb Raider-serien att göra (utöver att man kan spela som Lara), utan är det första spelet ut i en ny serie av Lara Croft spel. Spelet ses ur en strategi-baserad synvinkel och istället för att se Lara’s rygg så ser vi en stor del av spelplanen snett uppifrån. Utöver det finns det även ett co-op läge där du kan slå dig samman med en polare antingen på samma dator eller över nätet. Det senare alternativet kom emellertid inte i samband med releasen av spelet, utan släpptes bara för någon vecka sedan (i skrivande stund). I co-op läget tar sig spelarna ann rollerna som Lara och Totec – Väkten av Ljuset – och (vad jag har förståt det) ska storymodet bli annorlunda beroende på om man spelar en eller två spelare.

Grafiken är givetvis snygg och voiceactingen och bakgrundsmusiken är top notch. Det som det är lite snålt på är cutscenes – det känns helt enkelt som att storyn inte är en speciellt viktig del i spelet, vilket den egentligen borde vara i sånt här spel. Kontrollerna är lite bökiga att komma in i och att lära sig att styra Laura (alternativt Totec, skulle jag tro) i exempelvis luften när man ska hoppa över hål och dylikt är en jävla pain till en början.

Jag tror inte det finns så mycket mer att tillägga än så. Lara Croft And The Guardian Of Light är ett jävligt bra spel som dessvärre lider av en hel del frustrationsmoment och rent av irriterande saker som får en att gapa och skrika av ilska – speciellt när Lara inte gör som man själv vill att hon ska göra. Nåväl. Värt pengarna är spelet iaf.

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lara Croft And The Guardian Of Light

  1. jahDiteaddire skriver:

    mycket intressant, tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>