Prototype

Med minnesförlust vaknar Alex Mercer (spelaren) upp på en bår i källaravdelningen hos GENTEK – ett stort inflytelserikt genetik forskande företag. Efter att ha lyckats ta sig ut från GENTEK upptäcker Alex att han besitter kraftfulla formförändrande krafter. Med dessa nya krafter beger sig Alex ut för att ta reda på vad som egentligen hänt honom. Samtidigt bryter ett virus ut på Manhattan, New York och människor som blir infekterade förvandlas till zombies och monster. Militären och Blackwatch – specialstyrka inom militären – sätts in för att ta hand om problemet… och Alex Mercer.

Holy mother of a fuck säger jag bara. Prototype är ett av de svåraste och mest irriterande spel jag någonsin har spelat igenom. Spelet är en bra GTA-klon – fast med zombies och monster – men det brister på flera punkter i mina ögon. Svårighetsgraden är åt helvete för hög. Jag spelade igenom spelet på Normal och jag åkte på stryk med jämna mellanrum då fienderna var åt skogen för overkill både gällande deras egen hälsa och deras attacker. Bossarna var – till en början – relativt enkla, men mot slutet var det en ren jävla pina att slåss mot dem. Speciellt sista boss som i princip smiskade mig på rumpan och kallade mig Betty.

Utöver svårighetsgraden på spelet så tycker jag kontrollerna var ass till och från. Då och då kunde gubben få ett eget liv och göra precis hur han ville även om man satt och bankade (ja, bankade) på knappjävlarna – vilket ofta resulterade i att man åkte på en smäll eller trettiofem. Dessutom innehåller spelet en hel del knappkombogrejer. Alltså att du ska hålla in trettionio olika knappar samtidigt och sedan släppa allt för att Alex ska göra en kraftfull attack mot dina mål. Detta kan också fucka sig emellanåt och du missar totalt dina mål och träffar något annat skit.

PC versionen av spelet innehåller även en hel del buggar (vad jag har förståt det på olika internetsidor). Jag stötte på en bugg som förekommit för många (tydligen) – The Everlasting Loading Screen. Jag lyckades emellertid att fixa till detta problem och kunde spela friskt vidare. Det jag vill säga är att om man har funderingar på att köpa spelet kanske man ska fundera en extra gång och kolla upp om det finns patchar eller liknande utifall man stöter på dessa buggar.

Men spelet har inte bara dåliga sidor heller i mina ögon. Storyn är rätt klichéefylld – men bra – med ett par stycken twistar här och var (speciellt mot slutet). Grafiken – som jag har läst en del gnäll om av de som spelat spelet – är ganska standard i dagens läge och speciellt mycket att gnälla över där har jag inte. Videorna mellan banorna och de olika uppdragen är riktigt snygga dock. Voiceactingen är bra och trovärdig – vad jag märkte iaf.

Utöver storyuppdragen finns det – som i en del andra GTA-kloner – sidouppdrag. I det här fallet kallade Events. Dessa events går t ex ut på att du ska sluka (som du kommer få lov att göra MYCKET) en viktig militär eller en vetenskapsman, spränga en militärbas, springa mellan olika punkter under kortast möjliga tid, förgöra fiender (militär eller infekterade) osv. När du klarar ut dessa får du så kallade EP (som du också får för att du dödar fiender, klarar ut storyuppdrag, jada jada jada..) – typ experience poäng så att du kan uppgradera dina färdigheter så att Alex blir starkare och kan genomgöra starkare attacker och göra mer skada.

Så. Jag avslutar med det här. Prototype är ett bra och schysst spel – med en hel del blod för den blodsugne – men det har en hel del brister (tycker jag) och kan vara som jag skrev längre upp riktigt jävla irriterande och snuskigt svårt. Jag har iaf spelat igenom spelet en gång nu och jag kommer troligtvis aldrig mer göra det.. annars lär det bli dyrt på tangentbord- och musfronten.

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Prototype

  1. Pingback: Prototype 2 | Usel Avsmak

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>