Dead Space 2

Spoilervarning. Det har gått tre år sedan händelserna ombord på USG Ishimura där ingenjören Isaac Clarke (spelaren) fick lov att strida mot de så kallade ”necromorphs” – människor som muterats till groteska och blodtörstiga monster. Isaac vaknar upp på sjukan på stationen Sprawl – en tätt populerad storstad på en skärva av Titan, en av Saturnus’ månar – med inget som helst minne av vad som inträffat de sista tre åren. Efter att nätt och jämnt ha klarat sig med livet i behåll blir Isaac kontaktad av Daina, som försöker vägleda honom till sig. Isaac blir även kontaktad av en annan patient, Nolan Stross, som säger att han och Isaac kan förstöra ”Markören”.

Vad har egentligen inträffat på stationen? Vad har egentligen inträffat under de tre senaste åren? Varför minns inte Isaac något? Hur kan det finnas en till ”Markör”, då Isaac är säker på att han förstörde den på Aegis 7? Isaac börjar sakta men säkert att ta sig igenom staden för att försöka hitta svaren på sina frågor, allt medans hans döda flickvän Nicole hemsöker honom och de groteska monstrena lurar bakom varje hörn…

Nu har jag äntligen fått spela igenom Dead Space 2 – ett av 2011 års fläskigaste spel.. gameplaymässigt alltså. Det mesta är sig likt ifrån det första spelet, bortsett från några punkter. Istället för att åka i en tågvagn mellan varje kapitel så skiftar kapitlena under spelets gång (utan någon laddning that is), grafiken är uppiffad, Isaac får andra dräkter än den han hade i det första spelet (även om den också är inkluderad) och Isaac är inte längre den tyste hjälten utan pratar faktiskt en hel del nu. En till ny grej i Dead Space 2 är att spelet har multiplayer-stöd – vilket jag inte har testat själv, men som tydligen (enligt information jag hittat på nätet) skall vara objekt-baserat med två lag (fyra människor, fyra necromorphs) där människorna ska genomföra objekt, medans necromorphsen ska stoppa dem.

Har man lirat igenom det första spelet känner man iaf igen sig väldigt snabbt. Kameravinkeln som hänger över Isaac’s axel är den samma, de flesta av vapnena är de samma (bortsett från någon enstaka), kontrollerna är nästintill identiska och man känner även igen många motståndare ifrån det första spelet – men bjuds även på en bunt nydesignade monster som man måste ta sig igenom. Gameplayet är identiskt med det första spelet och jag kan inte direkt påstå att de förändrat så där mycket, mer än att de tryckt in lite fler interaktiva grejer än vad det fanns i ettan.

För att få ihop storyn i Dead Space 2 något så när så satte jag mig faktiskt och tittade igenom Dead Space: Downfall (recenserad här), för att sedan blåsa igenom Dead Space (recenserat här). Efter det satte jag mig och tittade på Dead Space 2 prequel-filmen Dead Space: Aftermath (recenserad här). Och.. storyn i Dead Space 2 är visserligen bra, intresseväckande och spännande – men ju längre in i spelet man kommer desto mer förutsägbart blir det för den insatte skräckfantasten och spelets slut blev lite av ett ”meh!”… iaf åt mig.

Dead Space 2 är iaf lätt ett av de bästa spelen som har kommit hittils det här året och jag kommer definitivt att plöja igenom det fler gånger, även om storyn och händelseförloppet kunde ha varit lite mer överaskande. Nu ska jag bara försöka få tag i prequel-spelen Dead Space: Extraction och Dead Space: Ignition för att få en full story… åtminstone spel- och filmmässigt. Ni som funderar på hur många delar det egentligen finns i Dead Space serien kan ta sig en kik här. Jag rekommenderar iaf Dead Space 2 starkt till alla som gillar det första spelet (och troligtvis också prequel-spelen).

Det här inlägget postades i PC, Playstation 3, Xbox 360 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dead Space 2

  1. Pingback: Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Dead Space: Aftermath

  2. Pingback: Dead Space 2: Severed | Usel Avsmak

  3. Pingback: Dead Space: Ignition | Usel Avsmak

  4. Pingback: Dead Space: Extraction | Usel Avsmak

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>